marți, 8 decembrie 2009

COLINDELE, TRADITII SI OBICEIURI ROMANESTI DE IARNA




In Romania, specifice acestei perioade sunt colindele, aceste minunate cantece de Craciun care preamaresc Nasterea Domnului sau ii lauda pe Mos Craciun si Mos Ajun. 

 Cu 5 zile inainte de Craciun are loc taierea porcului. Obiceiul se numeste "Ignat" si are loc pe 20 decembrie, de Sfantul Ignatie (de unde ii vine si numele). 


Alte traditii specifice tarii noastre sunt mersul cu "Steaua" (vestirea Nasterii Domnului), "Capra" sau de Anul Nou, "Ursul". Ultimele doua obiceiuri au ca protagonisti tinerii flacai care se costumeaza in capra (de Craciun) sau urs (in Ajun de Anul Nou) si merg si joaca la casele unde sunt fete de maritat. 


De asemenea, tot in Ajun de Anul Nou, copii merg cu "Uratul" pe la casele oamenilor, vestindu-le pe un fundal de clopotei un an nou mai bun si mai bogat decat cel care se termina. Se spune ca daca primii uratori sunt baieti, atunci anul care vine va fi unul foarte prosper pentru familia respectiva.
In prima zi de Anul Nou, copiii mai obisnuiesc sa mearga cu "Sorcova", semanand grau in fata caselor oamenilor si aducandu-le urari de sanatate.

Niciun comentariu:

Protected by Copyscape Original Content Check

~ SPERANTA ~

BEAUTIFUL SONGS